top of page

Videózás kisokos - 11+1 kérdés és válasz a videós tartalmakról

Updated: Jan 18

Az utóbbi években nagyot fordult a világ. A felhasználók szeretnének minden információt instant megkapni. Mi több, már az sem mindegy, hogy ez hogyan történik. Elvárják, hogy a tartalom szórakoztató, szép és élvezetes legyen. Erre tökéletes lehetőséget ad a videó!1. Miért pont a videó?

Mert sokkal könnyebb és egyszerűbb végignézni egy rövid, akár animált videót mint olvasni a száraz sorokat. Ilyenek vagyunk. Az emberi agy 60.000-szer gyorsabban dolgozza fel a vizuális tartalmat, mint a szöveget, ráadásul hosszútávon is jobban emlékszik rá. Egy friss felmérés szerint, az emberek 69%-a részesíti előnyben a rövid videót amikor tájékozódni szeretne egy termékről, vagy szolgáltatásról és csak 18% ragaszkodik a hagyományos szöveghez.


2. Mi a helyzet a közösségi médiában?

A social media-ban is tarolnak a videók! Míg régen a szöveges, képes posztok is elérték a felhasználókat, ma már ezeknek a típusoknak a népszerűsége nagyon kicsi. Jelenleg a social media felhasználók 81%-a preferálja a videós tartalmat a többi tartalommal szemben.


3. Miért nem érdekli az embereket a szöveg és a kép, amit korábban imádtak?

Mert rengeteg a tartalom, és egyre nő a verseny a felhasználók figyelméért.

Jelenleg körülbelül 3 másodperc áll rendelkezésre arra, hogy egy poszt megragadja az olvasót, különben egyszerűen tovább görget.

Ez az oka annak, hogy a videó tarol, míg a többi tartalom kevesebb népszerűségnek örvend. A 3 másodperces szabály a videókra is vonatkozik, már az első pár képkockán meg el kell varázsolni a nézőt!


4. Tehát a rövid videó a nyerő?

Nagy általánosságban mondva, a videó teljes hosszát érdemes 2 perc alatt tartani. Van ahol működik a hosszabb terjedelem, például a YouTube-on, míg a TikTok-on a videók akkor tarolnak, ha nem hosszabbak pár másodpercnél. A TikTok-hoz a többi platform is próbál felzárkózni, ezért indította útnak az Instagram a Reels videókat, és a YouTube a Shorts-ot.

Tudj meg többet a TikTok adta lehetőségekről az erről szóló blog bejegyzésünkben!


5. Mennyit időt töltenek az felhasználók rövidformátumú videók nézésével?

Rengeteget! A rövid videó soha nem látott népszerűségnek örvend. Egy felhasználó naponta átlagosan 100 percet tölt online videók nézésével, és az emberek 55%-a vallja, hogy minden nap néz online videókat!


6. Milyen előnyökkel jár a videós tartalom a vállalkozások számára?

A vállalkozások komoly fölényhez juthatnak a versenytársaikhoz képest, ha időben felismerik a videós tartalom fontosságát. Marketing szempontból nagy előny, hogy a videók egyszerre kötik le és szórakoztatják az embereket, miközben rengeteg információt adnak át. A vállalkozások számára hatalmas pozitívum, hogy a videó

 • Könnyedén és szórakoztatóan mutatja be a márkát

 • Edukálja a célközönséget a termékekről vagy szolgáltatásokról

 • Hosszútávon növelni a márka népszerűségét

 • Több látogatót vonz a weboldalra

 • Közvetlen eladásokhoz vezethet (in-app purchase)

 • Növeli a bizalmat.

7. Kiknek érdemes élni a videózás nyújtotta marketing lehetőségekkel?

A legtöbb vállalkozásnak egyenesen elengedhetetlen, hogy videós tartalmakat közöljön. A videós tartalom új perspektívát ad azoknak a cégeknek is, amelyeknél eddig a fő akadály a célközönség tájékozatlansága. A nagyvállalatok mellett a kis és középvállalkozásoknak is javasolt videóban kommunikálni.8. Najó, de mégis milyen videókat készítsen egy vállalkozás?

Nagyon fontos a magas minőségű tartalom, viszont egy jó videó akár okostelefonnal is felvehető. Az őszinte, filter nélküli, személyiséget sugalló videók hihetetlen módon fel tudják lendíteni a forgalmat. Készíts

 • A márkádat bemutató imázs videót

 • Termékvideókat, vagy videót a szolgáltatásaid bemutatására.

 • Oktatóvideókat amivel edukálod a célközönséged!

 • Mutasd be magadat és a kollegáidat videóban. Növeli a bizalmat, ha bemutatod a céged emberi oldalát is

 • Ha belefér márkád személyiségébe, készíts bármilyen vicces és szórakoztató videót ami passzol a tevékenységetekhez! Imádni fogják!9. Milyen felületeken érdemes megosztani a videós tartalmakat?

 • Weboldalon: már a kezdőlapon szerepeljen imázs és a vállalkozást bemutató videó, de előnyt jelent az is, ha a termékeid, szolgáltatásaid mellett edukáló videókat talál a felhasználó.

 • Email marketingben: itt is növeli a nézettséged a videó, ide kerülhetnek oktatóvideók, esemény videók, vicces videók, bármi amit relevánsnak találsz.

 • Közösségi médiában: 2023-ban itt van leginkább helye a videós tartalomnak! A YouTube-on és TikTok-on kívül, amelyek kizárólag videós portálok, az Instagram, Facebook, LinkedIn is él hal a videókért és az algoritmus díjazza, ha a mozgóképet osztasz meg! Nagyobb lesz a nézettséged, nő a márkád iránti bizalom és ezáltal a bevételed is!


Hogyan igazodj el a sok felület között? Olvasd el a Social térképről szóló blogbejegyzésünket!
10. Én is el tudom készíteni a videókat?

A mai technológiának köszönhetően, videót készíteni bárki tud. A legtöbb esetben egyáltalán nem hátrány, ha egy videó “organikus”, okostelefonnal készült, nem feltétlenül profi beállításokkal, cserében személyes és őszinteséget sugall. Ha elegendő kreatív ötleted van, és van hozzá egy kis érzéked, akkor el tudod készíteni a kisvállalkozzásod videós anyagait.


11. Mikor érdemes profi segítséget kérnem a videózáshoz?

 • Ha egy nagyobb vállalkozásról van szó, vagy a márkád személyiségébe megkívánja a profi megjelenést

 • Ha úgy érzed, nem megy jól a videós szereplés

 • Ha profibb vágásra, egy menő háttérre, vagy egyéb technikai segítségre van szükség a hiteles megjelenéshez.


+1. Mi van akkor ha nekem ez egyszerűen nem megy?

Ahogy sokunk nehezen áll ki nagy tömeg előtt beszélni, az emberek nagy részének természetes reakciója lehet az is, hogy szorong kamerák előtt. Ez egy olyan idegen helyzet, ami kevés embernek megy elsőre, azonban mindenki képes megtanulni!

Egy szakértő csapat nem csak abban nyújt támogatást, hogy profi módon használja a kamerákat és vágja össze a videót, hanem abban is, hogy a megfelelő praktikákkal megteremtse a megfelelő légkört és ezáltal önbizalmat, így biztosan jó lesz a végeredmény!


Forrás: https://www.renderforest.com/blog/video-marketing-statistics


18 views0 comments
bottom of page