top of page

Célközönség definiálás - sok pénzt hozhat ha ezt jól csinálod!

"Nekünk szinte mindenki a célközönségünk, tőlünk bárki vásárolhat".


Ismerős? Sokan annyira szeretnének üzletet, hogy nem mernek célozni, nehogy azzal vevőket zárjanak ki. Csakhogy, aki mindenkire céloz, annak senki nem akad a horgára. Hogy miért? Olvass tovább...Ha “mindenkire célzunk” azzal sok olyan emberhez jut el az információ - feleslegesen -

,akiknek az általunk kínált termék vagy szolgáltatás egyszerűen nem való, azokhoz viszont kevésbé jut el, akiknek valóban szüksége lehet rá.

A nem ideális vásárlók számára az érték, amit nyújtunk, kicsi, nem fogják akarni megfizetni az árát, nem lesz bennük lelkesedés, alacsony lesz a konverzió. De a legrosszabb, ami történhet az az, hogyha mégis megveszik a terméket vagy szolgáltatást, mert egyszerűen nem lesznek vele elégedettek. Így az alacsony konverzió mellett az eredmény egy alacsonyabb vevői elégedettség.


Mit érzékelsz ebből te, mint vállalkozó?

  1. Azt, hogy túl drága a terméked vagy szolgáltatásod, ami miatt tévesen lejjebb viszed az árat, csökken a bevételed.

  2. Vagy azt, hogy amit kínálsz, egyszerűen nem vonzza eléggé az embereket, ezért többet költesz egy nem jól meghatározott marketingre. Ezáltal növekednek a költségeid.

  3. De az is lehet, hogy elmegy a kedved az egésztől.


Rengeteg tévesen pozícionált vállalkozás működik. Igen, működik mert így is lehet működni, csak egyrészt erősen határt szabunk a növekedésünkben, másrészt sok energia veszik kárba az értékteremtő folyamatban. Amikor azt halljuk, hogy "nem akarják megfizetni a minőséget amit nyújtok", vagy épp azt, hogy "valamiért nem elégedettek a vevők, nem vásárolnak újra", és egyéb hasonló panaszokat, akkor ott nem a vevőkkel van a gond, hanem a pozícionálással, amelynek az alapja a célközönség helyes definiálása.
Hogy te ne ess ebbe a hibába, vagy ha már beleestél, minél hamarabb rendezd a helyzetet, gondold át, hogy vajon a megfelelő célközönségnek kínálod e a termékedet, szolgáltatásodat! Érdemes azt is figyelembe venni, hogy ahogy piaci környezet folyamatosan változik, a vállalkozás helyzete, többek között célközönsége is formálódik, ezért érdemes időnként, mondjuk évente, visszatérni az alapvető stratégiai kérdésekhez.


Vajon te is tudnád növelni a bevételedet megfelelő célközönség definiálással? Nagy eséllyel igen! Először is teszteld, hogy jelenleg hogy állsz. Válaszolj az alábbi 4 kérdésre, majd gondold át, hogy a jelenlegi ügyfeleid mennyire vágnak egybe az ideális célközönségeddel.

Először is vegyél egy mély levegőt és igyekezz elfelejteni minden meggyőződést, előítéletet, és bármilyen gondolatot, amelyek a vállalkozásoddal és az ügyfeleiddel kapcsolatban megjelennek a lelki szemeid előtt.


Ez azért fontos, mert ezek között gyakran megjelenik egy-két olyan téves hiedelem, ami akadályoz a növekedésben. Ha már úgy érzed menni fog ítélkezés nélkül megválaszolni a kérdéseket, akkor vágj bele!


Célközönség definiálása négy lépésben:


1. Kérdés: Milyen problémákra nyújtasz megoldást?

Ha igazán stabil alapokra szeretnél építeni, akkor ezzel kezdd. Keresd a választ az ideális vevő szemszögéből. Az ideális vevőd - akit egyelőre nem ismerünk - milyen problémával szembesül, mi az, amiért később tőled fog vásárolni? A válasz lehet egészen egyszerű, de komplex is. Szerteágazó termékpaletta esetén érdemes kiválasztani egy fő terméket vagy szolgáltatást, ne aggódj a többi miatt.


Hogy példával is éljünk, Kreatív ügynökségként így válaszolnánk erre a stratégiai kérdésre:


- Ideális ügyfelünk birtokában áll egy olyan tudásnak, módszertannak, vagy kialakított rendszernek, amely csak arra vár, hogy megismerjék az emberek és ezáltal értéket teremthessen. Megerősítésre van szüksége a megvalósítási vagy növekedési folyamat elindításában. Szakértői segítségre, támogatásra, tanácsadásra és kivitelezésre vágyik, amely elindítja és végig kíséri őt céljai megvalósításának az útján.2. Kérdés: Mi az amiben a versenytársaidnál többet tudsz nyújtani a célközönségednek?

Itt lényegében az előző kérdést szűkítjük tovább ismét a célközönség szemével nézve. Elkezd körvonalazódni, hogy kik azok, akiknek a legmegfelelőbb a terméked vagy a szolgáltatásod.


Példánkat folytatva:


- Az AddMagad-nál nincs futószalag. Ügyfeleinket elég mélyen megismerjük ahhoz, hogy kialakítsuk a tökéletesen rájuk szabott kommunikációt. Ezáltal nekik csak azt kell mutatniuk, ami belülről jön, ezáltal lesz igazán könnyed az információ áramoltatása, és önazonosságukkal, hitelességükkel a számukra ideális vevőket fogják bevonzani.


3. Kérdés: Kiknek teremt a legnagyobb értéket a kínált termék vagy szolgáltatás?

Az előző két kérdésre adott válasz szépen leszűkítette a kört, itt az ideje továbbmenni. Ne azt nézd, hogy kinek lehet eladni, hanem azt, hogy kinek teremtesz a legnagyobb értéket! Ezáltal nagyon jó visszajelzéseket fogsz kapni, és egyre több mindenkit érsz el az ideális ügyfeleid csoportjából.


Kreatív ügynökségünk esetén.

- Azoknak a vállalkozóknak teremtjük a legnagyobb értéket, akik üzleti céljukat egyaránt életcéljuknak is tekintik és azt a legjobb kezekben akarják tudni. Megfelelő tudással, elkötelezettséggel és tőkével rendelkeznek ahhoz, hogy elérjék azt a belülről jövő célt, amelyben meg tudják valósítani üzleti és/vagy személyes céljaikat.

4. Utolsó lépésként a fenti információkból tisztázd le, hogy kiket és mivel szükséges elérni?

Ez az a szakasz, amit sokan hajlamosak kihagyni, és így a céljaik megmaradnak a ködös álmodozás fázisában. Ha meg is akarod őket valósítani, akkor egyszerűen és közérthetően írd le, hogy mit szeretnél elérni, és mi az a fő - célközönségre vonatkozó - előny, ami az ő érdeklődésüket felkelti.


Az AddMagad MediaLab és Kreatív ügynökség számára

Ideális célközönség:

Azok az elkötelezett, jellemzően 35-65 év közötti tőkével rendelkező vállalkozók vagy vállalkozást tervező személyek, akik készen állnak arra, hogy új szintre lépjenek vállalkozásuk fejlesztésében, vagy életmű szintű céljaik megvalósításában.

Kommunikáció:

Ügynökségünk segít megtalálni azt a személyre szabott utat, ahol önazonosan, céljaidat szem előtt tartva érhetsz el sikereket, az esetleges elakadások feldolgozásával, garantáltan kényelmetlenség nélkül. Teljeskörű támogatást nyújtunk ezen az úton, a útkereséstől a szakmai tanácsadáson keresztül a kivitelezésig.


Most, hogy megvan az ideális célközönséged, gondold át, hogy a jelenlegi ügyfeleid mennyire vágnak egybe az ideálisokkal? Lehet, hogy neked is rejlik még potenciál a célközönségdefiniáláson keresztüli bevételnövelésben? Írd meg kommentben!16 views0 comments
bottom of page